English

Jó gyakorlatok

CSILLAGÖSVÉNYEN PROGRAM-2016

  A CSILLAGÖSVÉNYEN interdiszciplináris tanulmányi vetélkedő és program az idén is csatlakozott a nemzetközi Év programsorozathoz. “Tápláló magok a fenntartható jövőért” – ezzel a szlogennel választotta az ENSZ közgyűlés 2016-ot a Hüvelyes Növények Nemzetközi Évének. A világszervezet célja, hogy a lenézett lencsék, elfelejtett babok és mellőzött borsók  értékeit minél többen megismerjék.
  A III. és IV osztályos tanulók számára ebben a témakörben szervezte meg a  sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum és Natura Schola Egyesület az átfogó jellegű, több műveltségi területet átfogó játékos vetélkedőt. Meghívásunkra a határontúli iskolákból, Kovászna megye és környező megyék pedagógusai is csatlakoztak a programhoz, ugyanazon a napon együtt dolgozott több mint 200 harmadik és negyedik osztályos diák. A résztvevők három tagú csapatokat alkotva oldották meg feladataikat iskolájukban, körzetükben.
A körzeti szakaszon írásbeli feladatsort kellett elvégezni, valamint egy csapatbemutatkozó plakátot kellett bemutatni.A vetélkedő során a játékos feladatok megoldása mellett a csoportmunka, a feladatmegosztás, a közös munkavégzés kompetenciáit is fejleszthették a résztvevők. Kiemelt célunk  a műveltségi területek közötti összefüggések felfedeztetése, valamint a diákok kreatív, önálló gondolkodásra ösztönzése.A fotókkal és munkanaplóval dokumentált  felkészülés, ebben a témakörben szervezett programok, rendezvények is értékelésre kerültek.
 A döntőre határon innen és határon túlról érkeztek a csapatok, 26 három fős csapat mérte össze tudását a féléves felkészülés után. A résztvevők  Babszem Jankók, Hamupipőkék, Borsószem hercegkisasszonyok lettek a program idejére, hiszen az idei témakör jelmondata:    “Tápláló magok a fenntartható jövőért” a Hüvelyes Növények Nemzetközi Éve felhíváshoz csatlakozott. Ez a tematikus év kiváló lehetőséget adott az ismeretterjesztés, megfigyelés, cselekedtetésen alapuló tanulás  fontosságának hangsúlyozására. A szervezők fontosnak tartják, hogy a fenntarthatóság elvei, céljai, módszerei, az ezzel kapcsolatos értékek jelenjenek meg élet minden színterén, az iskolában, munkahelyen, otthon és a különböző közösségekben. Minél több gyerek, pedagógus, szülő bevonása volt a cél, a vetélkedőn való részvétel pedig a  legjobbaknak kívánt egy különleges, izgalmas programot ajánlani.
 A döntő programja három részre tagolódott: “Csillagösvényen a tanintézményben” részben a csapatok kivetíthető, képes-szöveges bemutatkozásából, valamint  rejtvényekből, érdekes feladatok megoldásából állt. A feladatsor a magyar és világirodalommal, népköltésekkel, népdalokkal, szólásokkal, közmondásokkal való ismerkedést, matematikai feladatok, rejtvények megoldását, a témakörhöz kapcsolódó növényekkel, hasznukkal való ismerkedést, valamint hagyományokban előforduló érdekes hiedelmek, szokások megismerését szolgálta.
 A vetélkedő második része a “Városismerkedő kalandozás” címet kapta. A csapatok térkép segítségével a város központjában kijelölt pontokban kellett  rejtvényeket, feladatokat megoldaniuk,  kísérők jelenlétében.A “Csillagösvényen kalandtúra” igazi kalandnak bizonyult, a kiránduláson résztvevő csapatok Háromszék nevezetes pontjaihoz, valamint a Szent Anna-tóhoz látogattak el.
 Az értékelés során a III. osztályosok eredményei: a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Hüvelyesek csapata I. díjat, a  kézdiszentléleki Apor István Gimnázium Perkői Borsika csapat II. díjat, a sepsiszentgyörgyi “Nicolae Colan” Általános Iskola Hármasfogat csapata pedig III. díjat szerzett.A Iv. osztályosok eredményei: a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály  Általános Iskola Zöldborsók csapata I. díjjal, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola Babszemek csapata II. díjjal , valamint a sepsiszentgyörgyi “Nicolae Colan” Általános Iskola Bab-csőszök csapata és a baróti “Gaál Mózes “Gimnázium Könyvmolyok csapata III. díjjal tért haza.
 A csapatok fotókkal és munkanaplóval dokumentálták a felkészülést, a témakörben szervezett programokat, rendezvényeket. A  legérdekesebbeket,  legkreatívabbakat, a legtöbb résztvevőt megszólító programokat értékelve a szentesi Babocskák és Csicserik csapatát, valamint a mosonmagyaróvári  Babszem Jankókat különdíjjal jutalmazta a Natura Schola Egyesület. A Fritillaria Meleagris Egyesület különdíját a nagyváradi Szent László csapata , a szárazajtai Kert(ész)ek csapata, valamint a  sepsiszentgyörgyi Szemesek csapata érdemelte ki. Minden résztvevő csapat dicséretben részesült, hiszen egy féléves kitartó, eredményes munka bemutatására került sor ebben a pár napban.
 A Csillagösvény program támogatói: Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa, Mikes Kelemen Líceum Alapítvány, Gyermekek Palotája, Fritillaria Meleagris Egyesület, Baribútor,  D-Toys, Aquaris Veritas Egyesület.

 

 

 

A „Tanulnijó” tanulásfejlesztő program

Csillagösvényen